Sta je aerobik?



Šta takav oblik vežbanja ima za cilj?


Aerobno vežbanje znači "vežbanje uz prisustvo kiseonika". Kod takvog oblika vežbanja uključene su sve velike grupe mišića i traje minimalno 20 minuta. Kretnje se ponavljaju ciklično, a njihov intenzitet se može kretati između 50-90% maksimalne frekvence srca (ovo je okviran broj u mnogim svetskim literaturama se menja od 45-85 ili 95%). Ovaj oblik vežbanja prevashodno ima za cilj povećavanje frekvence srca (u toku vežbanja), smanjenje vremena oporavka-poboljšavanje kondicije, redukciju potkožnog masnog tkiva, oblikovanje mišića i deluje sveobuhvatno na poboljšanje zdravstvenog stanja.


Kako znamo da li treniramo u aerobnoj zoni?

Postoji nekoliko načina, ali najjednostavniji i jednako precizan način je merenje frekvence srca. Intenzitet bi se trebalo da se kreće između 50-80% maksimalne frekvence srca ( u nekoj literaturi ovaj procenat se menja ).

Npr. ukoliko osoba ima 30 godina, njen puls bi trebalo da bude:

220-30=190

min.190X55%=105
max:190X85%=162

Puls možemo meriti na vratu , ručnom zglobu,podpazušnoj jami....Danas postoje satovi sa pulsmetrom (mogu se nabaviti već od 45 eur) koji Vam olakšavaju stvari. Javljaju Vam u kojoj zoni trenirate i na taj način omogućavaju 100%tno kontrolu aktivnosti. Samim tim i učinak vežbanja postaje veći.


Koliko dugo vežbati da bi se postigli vidljivi rezultati ?
Ukoliko treba da "dosta" poradite na sebi preporučujemo da krenete polako – 3 x nedeljno neki lakši program. Kada osetite da napredujete, povećajte aktivnost, ali i broj treninga 4-6x nedeljno. Ukoliko ste zadovoljni svojim novim izgledom, nastavite sa aktivnošću 3x nedeljno. To će biti dovoljno da održite postignute rezultate.


Šta je potrebno za aerobik ?

a) patike – nemojte štedeti na njima, jer od njih zavisi i efikasnost treniranja, kao i čuvanje vaših kolena, skočnih zglobova, kičme. Raspitajte se kod prodavca da li patika ima vazdušne jastuke,da li su bočni delovi patike (peta) tvrdi, a deo za prste savitljiv i mek. Probajte NIKE tehnologiju patika i osetićete razliku.

b) odeća treba biti pamučna ili još bolje od spec. materijala pod nazivom "dry fit", jer omogućava normalnu respiraciju.

AERO SCULP


Intenzivan aerobni program u kome ćete se prvih 30 min dobro zabaviti i sagoriti dosta kalorija, a u drugom delu časa raditi na oblikovanju vašeg tela. Program uključuje različite plesne pokrete i namenjen je najupornijima koji zaista žele postići maksimum. Na kraju časa vežbama istezanja završićete trening i otići zadovoljni kući. Ne preporučuje se osobama sa srčanim tegobama, te osobama koje imaju povrede zglobova i tetiva.


haljine

Коментари