Sta je kreatin i sta je protein i kakvo dejstvo imaju?

,


Čisti kreatin monohidrat je bezokusan, bieli kristalinični prah. Nalazi se u mnogim namirnicama, a u naročito velikim koncentracijama ima ga u crvenom mesu. Kreatin povećava nivo fosforokreatina u mišićima, što pak ima za posljedicu povećanje ATP-a. ATP je energetski nosioc substrata u mišićima koji im omogućuje kontrakciju i generira snagu.

Većina ljudi osjeti gotovo dramatične rezultate već nakon 7-10 dana uzimanja. Uočavaju povećanje snage, veću mišićnu izdržljivost, čak gubitak masti. Povećanje mišićne mase od 2-4 kg nije neuobičajeno, a rezultati variraju od osobe do osobe. Kreatin treba uzimati u sprezi s čitavom ishranom i programom vježbanja.

Postoji mišljenje da kreatin utječe na zadržavanje vode u organizmu. Zadržavanje vode je nepoželjno, neugodno stanje koje karakterizira nadimanje, naročito tkiva u okolini mišića. No imajte na umu da stvaranje mišićne mase započinje sa 75% vode. Ta je hidratacija početna faza proteinske sinteze. Uzimanje čistog kreatina rezultira punijim, okruglijim mišićima.

Nije neophodno kreatin uzimati ciklički. Kreatin je prirodan spoj koji tijelo svakodnevno proizvodi filtracijom u bubrezima. Ne proizvodi toksične popratne efekte. Uz zdrave bubrege, toksičnost je malo vjerojatna, čak i u količinama od 15-20 grama dnevno. U svakom slučaju, ukoliko uzimate kreatin, važno je piti barem 8-10 čaša vode dnevno.

Po prestanku uzimanja kreatina njegova koncetracija u mišićima naglo opada. Bez obzira na to, do mjesec dana nakon prestanka uzimanja njegova je koncentracija u mišićima i dalje viša no prije početka uzimanja.

Tijekom prvog tjedna uzimanja prolazite kroz tzv. "loading" fazu, ili fazu punjena. Za to vrijeme trebali biste uzimati 5 grama (tj.jedna mjerica koja se nalazi u pakiranju suplement kreatina) četiri puta na dan. Nakon faze punjenja možete održavati maksimalno potrebni nivo kreatina u mišićima uzimajući samo 5 grama na dan. Uzimanje većih količina (većih od 15-20 grama) neće povećati koristan učinak kreatina! Naime, mišići su sposobni zadržati samo 5 grama kreatina po kilogramu težine. Uobičajena razina kreatina u mišićima (bez dopunskog uzimanja) je 3.5-4 grama po kilogramu težine. Prema tome, najbolje što možete učiniti je konzistentno uzimanje kao bi maksimizirali nivo kreatina u svojim mišićima tijekom prvog ili prva dva tjedna, ostalo je samo održavanje dostignutog nivoa. I još jednom, zapamtite, pijte puno vode, barem 8 čaša na dan.

Kreatin je topiv u tecnostima, npr soku. Kada ga promiješate s tecnoscu, potrebno ga je odmah i konzumirati, najkasnije za 10 minuta. Najbolje vrijeme za uzimanje kreatina (nakon "loading" faze) je u okviru dva sata poslije vježbanja.

Kreatin monohidrat je supstanca koja se prirodno nalazi u organizmu, a kao dodatak prehrani američki FDA ga označava kao "siguran". Osobe koje uzimaju puno tekućine ne osjećaju se dehidrirano ili iscijeđeno. Pijte barem 8 čaša vode ukoliko uzimate kreatin.
Najpoznatiji proizvođač kreatina nalazi se u SAD-u i samo jedna jedina tvrtka ima u potpunosti usklađen proizvodni postupak s proklamiranom FDA procedurom. Postoje i provjereni europski proizvođači kreatina, no treba obratiti pažnju na to da neki kreatinski pripravci na našem tržištu sadrže kreatin iz Kine čija je čistoća upitna.



STA JE PROTEIN I KAKVO DEJSTVO IMA>?



Uz vodu, bjelančevine (proteini) su najvažnije supstance u tijelu. Od prvenstvenog su značenja za rast i razvoj svih tijelesnih tkiva. Glavni su izvor supstance za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujuči četiri i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice koja čini osnovu života na Zemlji.
Bjelančevine su kemijske supstance koje upravljaju svim životnim procesima stanice, osim jednog - one se ne mogu same umnažati. Građene su od dvadesetak različitih aminokiselina, međusobno povezanih poput karika u lancu. Redoslijed i broj tih karika određuje specifične karakteristike svake bjelančevine. U biosferi je broj različitih molekula bjelančevina neograničen, no u jednoj stanici neke vrste ih može biti oko tisuću. Određena smjesa različitih molekula bjelančevina upravlja svim biološkim funkcijama određene stanice i specifična je za određenu vrstu živog organizma (npr. za amarilis, vevericu, curana i medvjeda). Promjenom redoslijeda samo jedne karike u lancu nastati će nova bjelančevina, potpuno novih osobina. Dakle, za neku specifičnu vrstu živog bića, osnovno je odabrati redosljed karika (aminokiselina) u lancu bjelančevina, kao i pravu smjesu za tu vrstu specifičnih bjelančevina. taj zadatak ima DNA.

Sinteza bjelančevina
Aminokiseline u bjelančevinama mogu biti dvovrsne:
esencijalne aminokiseline koje se ne mogu samostalno obnavljati u organizmu, pa ih moramo uzimati putem hrane.
neesencijalne aminokiseline koje se mogu u organizmu stvoriti ili iz ugljikohidrata ili iz esencijalnih aminokiselina.

Ribosomi su "fabrike bjelančevina". U njima se povezuju karike (aminokiseline) u polipeptidski lanac molekule bjelančevine. Tako nastala bjelančevina preuzima namijenjenu joj zadatak izgradnje određenih struktura, katalizatora određenih metaboličkih procesa ili stvaratelja mehanokemijske energije potrebne, recimo, za pokretanje krila leptira.

Funkcija PROTEINA
Proteini, ovisno o svojoj građi, provode čitav niz različitih aktivnosti unutar organizma. Prvi i osnovni zadatak proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Za bilo koji dio našeg tijela koji prolazi kroz proces rasta ili regeneracije, stvaraju se nove tjelesne stanice, koje trebaju proteine za svoju izgradnju i uspostavljanje odgovarajuće funkcije. Ovisno o dobi i spolu potrebe za bjelančevinama se znatno mijenjaju.

Drugi veliki zadatak proteina je zamenjivanje oštećenih i odumrlih stanica. Stanice koje se trebaju uobičajeno zameniti jesu između ostalih: stanice krvi, bubrega, [[jetra|jetre], mišića, te naravno stanice kose, nokti, zubi i kosti.

Također, one su potrebne tijelu kako bi moglo stvoriti čitav niz enzima (molekule koje ubrzavaju biokemijske procese i zaslužne su za ovakav oblik života kakav mi poznajemo) i hormona (molekule koje omogućuju komunikaciju i usklađivanje biokemijskih procesa između različitih tkiva i organa) i protutijela (molekule koje su proizvod imunološkog sustava oragnizma i odgovorne su za obranu od stranih supstanci, bakterija i virusa).

Proteini grade i veliki dio molekule hemoglobina - tvari koja prenosi kisik našim tijelom i omogućuje nam odvijanje procesa disanja u svim stanicama u kojima se taj ciklus odvija.

prepisano sa: www.teretana.ba

Коментари